Turvallisuuskävely on toiminnallinen oppimismuoto, jossa työntekijät tunnistavat itse aktiivisesti työympäristönsä riskejä.
Turvallisuuskävelyn aikana ihmiset saadaan havainnoimaan turvallisuusriskejä ja keskustelemaan työpaikan ja/tai kiinteistön turvallisuudesta. Kävelyn aikana tarkastetaan kiinteistön alkusammutuskalusto, ensiapuvälineistö, poistumis- ja pelastustiet sekä kokoontumispaikka. Tavoitteena on oppia oikeat toimintatavat vaaratilanteissa.
Turvallisuuskävely työpaikalla
Turvallisuuskävelyllä yrityksen työntekijät kiertävät oman työpaikkansa ja havainnoivat työympäristönsä riskejä ja vaaranpaikkoja sekä turvallisuutta parantavia asioita. Kouluttajamme tukevat tätä havainnointia, ja kirjavat yhdessä henkilöstön kanssa erilaisia muutos- ja kehittämiskohteita.
Huomioitavia asioita ovat esimerkiksi:
- Turvamerkinnät
- Paloilmoitin-, palovaroitin- sekä sammutusjärjestelmät
- Sammutusvälineet sekä ensiapuvalmius
- Mahdollisen defibrillaattorin sijainti
- Sähköturvallisuus (jatkojohdot, keittiötilat ym.)
- Poistumisteiden esteettömyys
- Kokoontumispaikan sijainti
Turvallisuuskävelyn hyödyt
Turvallisuuskävelyllä työntekijät oppivat ehkäisemään vaaratilanteita ja tutustuvat alkusammutuskalustoon sekä muuhun turvallisuustekniikkaan. Turvallisuuskävely on oiva tapa saada konkreettista ja työntekijöiden kokemuksiin pohjautuvaa tietoa kohteen turvallisuustasosta.
Turvallisuuskävely antaa työntekijöille konkreettiset tiedot turvallisuuden perusteista sekä lisää turvallisuustietoisuutta ja yhteistä vastuuta.
Turvallisuuskävely muun turvallisuuskoulutuksen yhteydessä
Turvallisuuskävely on kätevä toteuttaa yrityksen jonkun muun turvallisuuskoulutuksen, kuten alkusammutus- tai ensiapukoulutuksen tai poistumisharjoituksen yhteydessä.
Räätälöimme mielellämme juuri teille sopivan koulutuskokonaisuuden. Turvallisuuskävelystä laadimme halutessanne myös toimenpide- ja kehitysraportin yrityksellenne.
Toteutamme turvallisuuskävelyt suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja eestiksi.
Pyydä tarjous turvallisuuskävelystä >>
Turvallisuuskävely turvallisuuskulttuurin kehittäjänä
Turvallisuuskävelyillä saadaan hyvää ja kohdennettua tietoa siitä, miten asiat käytännössä tehdään työpaikalla. Samalla kartoitetaan työntekijöiden suhtautumista työturvallisuutta kohtaan ja mitä työpaikkakohtaisia haasteita on havaittavissa.
Onnistunut turvallisuuskävely antaa siis tarkkaa käytännön tietoa siitä, miten asiat toimivat, ja auttavat luomaan kokonaisvaltaisen kuvan työympäristöstä.
Turvallisuuskävelyn tavoitteet
Turvallisuuskävelyn aikana tarkastellaan työpaikan/kiinteistön riskit ja vaaran paikat. Tavoitteena on oppia ehkäisemään vaaratilanteita. Lisäksi tavoitteena on oppia tuntemaan rakennusten uloskäynnit ja poistumistiet sekä niihin liittyvät avausmekanismit. Turvallisuuskävelyn aikana käydään läpi kaikki yrityksen tai kiinteistön turvallisuusasiat.
Turvallisuuskävelyn jälkeen
Turvallisuuskävelyn jälkeen on tärkeää suunnitella ja toteuttaa korjaavat toimet nopeasti ja kommunikoida niistä työntekijöille. Työntekijöiden tekemien havainnointien ja kehitysehdotusten tulee johtaa johonkin konkreettisiin toimenpiteisiin — muuten kiinnostus työpaikan turvallisuusasioita kohtaan saattaa vähetä.
Kun työntekijät kokevat, että heidän huomioillaan ja mielipiteillään on väliä ja että heidän ehdotuksensa otetaan tosissaan, paranee työntekijäkokemus merkittävästi. Tämä johtaa myös siihen, että työpaikan turvallisuusasiat koetaan entistä merkityksellisemmiksi.